Aktivitetskalender
<februar 2019>
mationtofr
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910
Kommende aktiviteter
Alle kommende aktiviteter
Sponsorer - Fodbold
Buspartner:
Sponsorer - Håndbold
Nyhedsbrev
Tilmeld dig til FCM Klubsamarbejdets nyhedsbrev ved at indtaste din email adresse herunder
FCM Klubsamarbejdet
Ønsker din klub at blive en del af FCM Klubsamarbejdet, så udfyld ansøgningsskemaet.

Udfyld ansøgningsskema
Klub-login
Brugernavn:  
Adgangskode:  
Glemt password?
Inspiration til trænere
Til træneren i FCM Klubsamarbejds klubben
For at gøre det lettere at være træner i klubberne i FCM Klubsamarbejdet har FC Midtjylland lavet en notesbog med forslag til en træningsplan, hvor man på en god måde forbereder sine spillere til at kunne tage FCM Teknikmærke. Træningsplanen er lavet ud fra følgende principper og gode råd: 

- Opvarmningsøvelser kan være forskellige lege eller koordinations-, gymnastik- eller footworkøvelser. Man kan evt. se eksempler på opvarmningsøvelser på FC Midtjyllands dvd ”Nu kan du lære det” samt kursus-dvd´erne til Akademikurserne ”Teknik og koordination” samt ”Footwork med bold”.
- Sørg for at spillerne ALDRIG kommer til at stå i kø og skal vente på at komme til at træne. Lad bare spillerne løbe på kryds og på tværs, imod og væk, fra hinanden. I rigtig mange af drible-, finte-, vende- og afslutningsøvelserne er der lagt op til fuld leg uden nogen form for retninger.
- Spillerne skal hele tiden opfordres til at sparke/spille, drible/finte og førsteberøre bolden med BÅDE venstre og højre ben. Derved opnår spillerne mange erfaringer med både venstre og højre kropshalvdel.
- Spillerne er deres egne dommere, og skal dømme sig selv og hinanden. Derved tager spillerne ansvaret for træningen og dens indhold. F.eks. tæller de selv mål, lægger selv mærke til, om bolden er ude eller inde i præcisionssparkeøvelser – eller holder øje med og fortæller hinanden i stafetterne, at en af modspillerne kun dribler med det ”gode ben” - og i spil øvelserne dømmer frispark m.m. Lad spillerne styre sig selv og hinanden.
- Spil i små områder med spillerne, så der opstår mange 1:1 situationer. Spil meget 2:2 – 3:3 – 4:4, både med frit antal berøringer, max. to- eller tre tvungne berøringer.

Alle klubber i FCM Klubsamarbejdet har modtaget 10 stk. notesbøger med forslag til træningsplan, så spørg evt. din klubrepræsentant, hvordan du kommer i nærheden af dette materiale. Har klubben ikke notesbøger nok, er det så længe lager haves muligt at bestille yderligere eksemplarer hos FC Midtjylland på tje@fcm.dk til en pris på kr. 50,00 + forsendelse. 

Man kan endvidere bestille et kursus i "FCM Teknikmærke", hvor der både instrueres i opstilling af baner, brugen af FCM Teknikmærkeøvelserne samt ikke mindst brugen af FCM Teknikmærkenotesbogen. Læs mere om kurset her...

Og husk så... 
- En glad og motiveret fodboldspiller er en spiller, som føler, at han/hun magter en masse fodboldteknik og tør bruge de tekniske redskaber til både træning og kamp.
- Vi har som trænere et stort ansvar for, at spillerne tør drible, finte, vende, sparke, aflevere og spille fodbold. Ros spillerne for alle de initiativer de tager for at udvikle sig selv – lad dem fejle så meget som muligt i både KAMPE og til TRÆNING.
- En spiller, som tør, fordi han eller hun får lov, er en motiveret og glad spiller.
- GOD TRÆNING!
Nyt fra FCM Teknikmærkeambassadørerne
FCM Teknikmærkeambassadørerne i FCM samarbejdsklubberne er blevet opfordret til at indsende nogle linjer til sitet her omkring, hvordan det går med den tekniske træning, som de har forpligtiget sig til at være foregangsmænd/kvinder for i netop deres klub.

Denne opfordring er der en del, der har taget op, og nedenfor kan man læse nyt omkring arbejdet med FCM Teknikmærke rundt omkring i Ulveland, og på den måde gives inspiration videre fra en klub til en anden og fra en træner til en anden.
Teknikmærker god motivationsfaktor i Hammerum IF
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Hammerum IF, Steen Gade...
I Hammerum IF har vi valgt at køre teknikmærketræning fast én gang om ugen - hver fredag eftermiddag. Vi er startet op med U12- og U13 trupperne i første omgang, men det er ambitionen, at det hurtigst muligt skal udvides til at omfatte flere årgange.

Vi har forsøgt at lave lidt variation fra fredag til fredag, således at vi nogle gange stiller op til alle 8 øvelser, hvor drengene selv kan cirkulere rundt, og andre gange kører vi nogle få øvelser, hvor vi så har mulighed for at bruge mere tid på den enkelte øvelse.

Vi har godt 30 drenge fra de 2 årgange, der trofast møder op hver fredag. Og til at håndtere træningen er vi mellem 6 og 8 trænere hver fredag, så der er både stor opbakning fra spillere og trænere. Efter hver fredag laver vi en opdatering på vores hjemmeside, således at alle drengene løbende kan følge med i, hvor langt de er i forhold til at tage teknikmærkerne.

Vores oplevelse er at drengene virkelig nyder at komme ned og kan fokusere på de tekniske detaljer. De er koncentrerede, de glæder sig og de hygger sig. Og selve teknikmærkerne er selvfølgelig en super god motivationsfaktor. Så i Hammerum er der rigtig mange højlydte udbrud fredag eftermiddag - glæde når en af drengene har bestået en af øvelserne eller har forbedret sit resultat. Og ærgelse, når det ikke lige går som man gerne ville.

Jeg har vedhæftet det brev, som jeg gav drengene med hjem før vi startede på FCM Teknikmærketræningen, som andre måske kan bruge som inspiration. KLIK HER.
Lokale mærker supplerer FCM Teknikmærke i Thyholm IF
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Thyholm IF, Karsten Jørgensen...
Hermed en tilbagemelding for teknikmærketræningen på Thyholm.

Da jeg første gang hørte om teknikmærket på områdemødet, syntes jeg, at det var en rigtig god ide, og det skulle vi bakke op om. For at det ikke skulle blive en ekstra opgave for klubbens trænere, valgte jeg selv at påtage mig opgaven. Teknikmærketræningen blev udbudt, som et ekstra tilbud for dem der havde lyst og tid. Udover FCM-mærket valgte jeg også, at tilbyde et lidt lettere mærke – ”Thyholmer-mærket” – da FCM-mærket var en for stor mundfuld for nogle af vores spillere. Man kunne enten bestå ”Thyholm Jern” eller ”Thyholm messing”. Begge mærker var/er gratis.

Planen for mit forløb var flg.:
- Vi havde 2 gange i maj, hvor alle baner var sat op, og jeg viste de enkelte øvelser. Derefter kunne man øve sig så meget man ville (der var ca. 30 i gennemsnit pr. gang).
- I sommerferien fik jeg lov til at få en eftermiddag på vores lokale fodboldskole (DGI), hvor jeg havde sat 4 af øvelserne op. Trænerne fra fodboldskolen hjalp til med at tælle og tage tid (desværre havde vi rigtigt dårligt vejr denne dag, regn og torden). Men rigtig mange kom i gang med mærket.
- Her efter sommerferien havde jeg afsat 3 dage, hvor jeg sammen med en anden træner talte og tog tider på de enkelte øvelser. Desværre var de 2 af gange ramt af rigtig dårligt vejr, og den ene var det så dårligt, at vi aflyste. Den sidste gang var i torsdags, og da havde vi super vejr. Der var der tid til at fejl rette, vente på hinanden uden at fryse, tage øvelserne om og om igen indtil det blev godt. Så det blev en super eftermiddag.

Mine overvejelser omkring teknikmærket:
- FCM Teknikmærket er en god ide.
- Det er en rigtig vigtig ting, at få klubtrænerne involveret i forløbet, således de i deres daglige træning evt. bruger tid på nogen af øvelserne (dette havde jeg ikke gjort, det vil jeg prøve på til næste år).
- Det skal helst være godt vejr, da der skal påregnes en del ventetid for at komme igennem alle øvelserne og en del af øvelserne er meget ”stillestående”. Det dårlige vejr hos gjorde nok, at ikke så mange kom igennem alle øvelserne.
- Kan man få det afviklet over 1-2 gange/dage vil det være det bedste. Dette kræver dog mange hjælpere, da det er et meget tidskrævende forløb.
Ungdomsspillerne i Ølstrup GU har fået blod på tanden
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Ølstrup GU, Søren Holm Sørensen...
Vi har i forbindelse med opstart af FCM Teknikmærke udsendt materiale til samtlige ungdomstrænere i klubben med henblik på at integrere dette i den ugentlige træning. Dette tilbud har været benyttet mere eller mindre på de forskellige hold.

Planen med integration af teknikmærke i træningen er, at der i efterårssæsonen vil blive planlagt nogle fællestræninger på tværs af holdene, som fokuserer på øvelserne fra FCM Teknikmærke. Til disse fællestræninger vil der være mulighed for at tage teknikmærker og på den måde sørge for, at der i højere grad bliver fokuseret på tekniktræning i træningen af de forskellige hold fremover.

Højdepunktet indtil videre har dog været arrangementet den 15/9, hvor 3 spillere fra FCM var ude og træne med ungdomsspillerne, hvilket var en fantastisk oplevelse for alle deltagere. Det har virkelig givet ungdomsspillerne blod på tanden til at opnå teknikmærkerne, og vi er sikre på, at mange vil deltage i fællestræningerne her i efterårssæsonen.
Teknikmærke blev et indslag ved byfesten i Fjelstervang
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Fjelstervang IF, Henrik Hammelsvang...
I Fjelstervang havde teknikmærkeambassadørerne valgt at lade byfesten være rammen omkring den første dag, hvor alle kunne gå op til prøve.

Alle aktive spillere fik en invitation i ugen op til, om at de var meget velkomne til at tage fodboldtøj med til lørdag formiddag, hvor 6 af de 10 teknikbaner var sat op.

Fremmødet var fint og vejret var med arrangementet, så det blev også en god dag både fodboldmæssigt og socialt, hvor de enkelte trænere kom til at arbejde med nogle af de spillere, som man normalt ikke får lov at træne med.

De to teknikmærkeambassadører mødtes en time før og fik kridtet de enkelte baner op.
Herefter blev de enkelte årgangstrænere sat ind i de enkelte øvelser, inden spillerne dukkede op.

Ved at lægge det under byfesten, skabte det lidt ekstra opmærksomhed og tiltrak en del tilskuere, som vi ellers ville have haft svært ved at få fat i. Mange var henne og spørge, hvad vi i grunden skulle bruge så mange kegler til? - Så fik vi mulighed for at få fortalt vidt og bredt om det nye FCM Teknikmærke.

Da formiddagen var ovre, var vi enige om, at det at lægge det sammen med byfesten var en god ide. Både trænere og spillere ville gerne om at kigge alligevel, og så fik vi lidt ekstra publikum. Og så er det som træner mere motiverende, når vi i stor flok tilbyder teknikmærket i stedet for at hver årgang går og arbejder med det på de normale træningsaftener.
Teknikken har fået et markant løft i Sydmors IF
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Sydmors IF, Henrik Tang Jensen.
Vi afholdt et lille, men godt, stævne før sommerferien. For at få tingene indkørt, startede vi med et lille antal spillere, som er teknisk gode. Vi havde også gode resultater og 1 spiller opnåde bronze og resten lå lige under.

Vi forventer at afholde et større teknikstævne, hvor alle fra SydVestMors og andre interesserede kan komme og se, om de kan opnå et FCM Teknikmærke.

Med hensyn til teknik og brug af FCM Klubsamarbejdets/FCMs dvder og kurser, kan det varmt anbefales herfra. Spillere, som har lagt i den lave ende af skalaen, løfter sig markant, og teknisk gode spillere får sat prikken over i´et.

En stor tak til FCM Klubsamarbejdet for gode brugbare lommebøger og dvder.
FCM Teknikmærke forlænger sæsonen i Gullestrup
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Gullestrup IF, Preben Madsen...
FCM Teknikmærke er på mange måder et fantastisk værktøj/redskab til at udvikle fodbolden på, hvilket gavner såvel stor som lille. Der er tillige udarbejdet et ”værktøjshæfte”, som kan bruges af alle uanset niveau, både som spiller og træner. Værktøjshæftet er udarbejdet på en måde, som kan forstås af alle, og skulle hæftet alene ikke kunne skabe den fulde forståelse, ja så kan man bare gå ind på ”videoen” og opleve øvelserne.

Her i Gullestrup har samtlige trænere fået dette ”værktøjshæfte” udleveret, således at alle ungdomsspillere får muligheden for at erhverve sig et teknikmærke. Alle de udgifter der måtte være for den enkelte spiller/træner i forbindelse med at erhverve sig dette teknikmærke dækkes af klubben, da det er uhyre vigtigt, at samtlige ungdomsspillere får muligheden for at erhverve sig et teknikmærke, såvel gode som mindre gode spillere.
Alle øvelserne giver jo børnene den fantastiske mulighed for at ”måle” sig selv, HVOR LANGT ER JEG NÅET?

Flere trænere har også meldt klart ud, at sæsonen nok bliver lidt længere end vanen tro, ja selv når turneringerne er sluttet, da alle som er kendt med øvelserne, gerne vil nå så langt som muligt allerede i ÅR!!

Det er ganske enkelt et fantastisk værktøj.
Hvem er Jay Jay Okocha?
Nedenstående indlæg om arbejdet med FCM Teknikmærke er skrevet af FCM Teknikmærkeambassadør i Ryde/Handbjerg UF, Thomas Hinge...
- Hvad er det egentlig for en rokoko-finte, du altid snakker om? spørger en Ryde/Handbjerg spiller sin træner.

- Det er ikke en rokoko-finte. Det er en Okocha-finte, svarer træneren

- ”Hvorfor hedder den det ”?

- ”Tja…det var jo fordi at der var en spiller der hedder Jay Jay Okocha som kommer fra Nigeria. Han brugte den vist meget”, siger træneren og tænker tilbage på 4-1 sejren til Danmark over Nigeria i 1998.

Denne episode fandt sted på en træningsaften på Ryde stadion her den anden aften. Ryde spillerne var ved at træne finter, og eftersom at man skal bruge Okocha finten i vendebanen for at tage FCM Teknikmærke, så var det en passende lejlighed til at træne den.

Træneren var mig selv, og jeg skal da ærligt indrømme, at jeg ikke lige kunne huske Jay Jay Okocha så godt. Samme aften gik jeg på Youtube og fandt nogle rigtige gode film med Okocha, hvor jeg virkelig blev imponeret. Hvordan kunne en spiller af hans kaliber gå næsten i glemmebogen i min erindring?

Næste træningsaften fik spillerne lektier for (man er vel en ordentlig skolelærer). De skulle gå hjem på deres computer og finde de samme klip på Youtube, som jeg havde fundet. Den efterfølgende træning kom spillerne meget motiverede til træning, og var helt vilde over filmene. Mange havde øvet finterne ude i haven i forvejen.

Det er nemlig en af de gode ting ved FCM Teknikmærke. Finterne skal udføres, for at man kan tage mærket, og de bliver trænet i nogle gode sammenhænge, så man får en god overførselsværdi til kampene. Flere af mine spillere har prøvet at udføre den i kamp. Ikke alle er lykkedes, men de har prøvet. Og desuden er ingen på Ryde/Handbjergs U11 hold nu i tvivl om hvem Jay Jay Okocha er.
Du har ikke den nødvendige version af flash. Klik her for at hente den.
Du har ikke den nødvendige version af flash. Klik her for at hente den.
Samarbejdsklubber
Samarbejdsklubber