Når ambitionerne stiger
Indimellem sker der det, at når en spiller – og dennes forældre – opdager, at evnerne på fodboldbanen er over gennemsnittet, så øges ambitionerne og der spekuleres i, hvordan udviklingen maksimeres.
I FC Midtjylland og FCM Klubsamarbejdet træner vi ugentligt med flere end 500 drenge og piger, som også fortsat er medlemmer i deres egne klubber rundt i regionen og derfor også træner og spiller sine kampe der.
Resultatet af den øgede træningsmængde som den ugentlige ekstra FCM-træning giver drengene og pigerne på hvert deres niveau, er, at mange spillere og deres forældre kommer rundt på andre træningsanlæg og siger vores erfaring, at både børn og forældre nogle gange har det med at forelske sig i andre fodboldmiljøer. Nogen tror nemlig altid, at græsset er grønnere på naboens grønsvær end den er i egen klub. Derfor har vi i FCM Klubsamarbejdet også sat nogle klare regler op for eventuelle klubskifter.
- Det er vores opfattelse, at spillerne får tilstrækkeligt med sportslige udfordringer igennem træning i egen klub samt deltagelse i FCM-træningen. Vi henstiller derfor til, at evt. klubskifter kun gennemføres, hvis afgivende klub – modtagende klub – pågældende familie og FCM Klubsamarbejdet ALLE synes det er en god ide. Er dette ikke tilfældet i forbindelse med et klubskifte, kan pågældende spiller ikke længere deltage i det respektive FCM-forløb beretter Tommy Jensen, der er leder af FCM Klubsamarbejdet, og fortsætter:
- Det er en holdning, som vi indtager og håndhæver, for at beskytte de fodboldmiljøer drengene kommer fra og dermed fodboldkulturen i Ulveland. Dialog mellem klubberne, forældrene og den FCM-licensansvarlige gør, at der kun er meget få klubskifter blandt spillere i et FCM-træningsforløb, og ved de få, der er, så har alle parter skriftligt godkendt overfor FCM Klubsamarbejdet. På den måde sikrer vi i fællesskab og gennem god dialog, at både samarbejdet mellem FCM og regionens mange samarbejdsklubber forbliver unikt, men også at samarbejdet imellem de enkelte klubber vokser sig endnu stærkere.
Ikke dårligt at være den bedste i gode fodboldmiljøer
Først og fremmest er det vigtigt for at få en fodboldmæssig udvikling, at man øver sig. Det er bl.a. også derfor, at der i FCM-regi både tilbydes træning på TOPcenter, i FCM-licenstræning og i FCM Pigelicenstræningen. Det handler slet og ret om at skrue op for træningsmængden for de drenge og piger, som ikke kan få fodbold nok.
- Det er vigtigt, at spillerne bakker op om eget klubhold og går forrest i deres træninger og kampe. Dette vil bidrage til at miljøet omkring eget klubhold styrkes, forklarer FCM Børneudviklingstræner, Jesper Sigen, og fortsætter:
- Gode miljøer til så mange spillere som muligt rundt om i Ulveland er vigtigt og de spillere, som træner med i FCM-regi, kan helt sikkert give noget til deres eget hold i forhold til at udfordre og styrke deres egne holdkammerater.
Den individuelle udvikling oplever den enkelte deltager i et af træningstilbuddene i FCM-regi ofte overstiger den udvikling som medspillerne og kammeraterne i egen klub, der IKKE deltager i et af FCM-træningstilbuddene, får i samme periode. Derfor kan der i klubtræningen også ret hurtigt komme til at være niveauforskel på spillerne på det enkelte hold, og det er bl.a. her, at indimellem opstår ønsker om ekstra udfordringer i egen klub og i enkelte tilfælde også den forelskelse i andre fodboldmiljøer, som omtalt i begyndelsen af denne artikel.
- Selvfølgelig betyder det noget, hvilket niveau man træner og spiller på, men det er ikke det altafgørende. Trivslen og glæden til fodbold i hverdagen er altafgørende. Det er heller ikke min erfaring, at det er dårlig udvikling for en spiller at være den bedste eller mest afgørende spiller på et hold. Der er altid tekniske ting, man kan øve sig på, hvis man har overskud, siger Jesper Sigen.
Udfordringer og ambitioner kan oftest klares i egen klub
I FCM Klubsamarbejdet er man af den mening, at klubskifte sjældent er en god ide i denne unge alder, og tiltroen til at de respektive samarbejdsklubber vil gøre det bedste for den enkelte spiller er stor:
- Klubskifte er et rigtigt stort indgreb i en spillers hverdag, trivsel og venskaber. Pludselig er man et helt nyt sted. Hvad nu hvis det ikke lykkes? Er det så et for stort nederlag – også for forældrene – at vende retur til egen klub igen? Eller går jagten så efter en 3. eller 4. klub? Mange af de heldigvis få spillere (forældre), som tager forhastede beslutninger om dette, når at stoppe, inden de når seniorfodbolden, fortæller Tommy Jensen.
- Samtræning i egen klub kan måske i stedet være løsningen. Måske kan en dygtig pigespiller træne sammen med drengene i egen klub, som jo også kan være mulige klassekammerater. Er man en dygtig drengespiller, kan man måske få lov til at træne med i en ældre afdeling i klubben en gang imellem eller måske kan klubben tilbyde lidt ekstra træning på tværs af årgange og køn, foreslår Jesper Sigen i stedet.
Det handler om at finde den løsning, som dels er optimal for den enkelte spiller, men som også kan passe ind i klubbens ønsker og strukturer.
- Mange steder ses det da også, at klubben matcher en dygtig spiller opad. Dette sker også i FCM-regi. Det kan på den korte bane have sine fordele, når den dygtige yngre spiller bliver udfordret på tempo og fysik, fortæller Jesper Sigen om sine erfaringer.
- Men når man matcher en spiller opad, så bør også sikre sig, at den pågældende spiller er mentalt klar til det og om han/hun er socialt tilpas i træning og omklædningsrummet. Ligeså er det vigtigt jævnligt at evaluere på om spilleren stadig kan være afgørende eller om han/hun begynder blot at ”overleve” i kampen ved altid at gøre det sikre for at undgå at lave fejl. I så fald er opmatchningen måske ikke længere det optimale og derfor er det også min erfaring og mit råd, at en spiller, som matches opad, også skal have kontakt til sin egen årgang i klubben, da det typisk også er dem, som man går i skole med, er venner med og som man kender bedst. Og igen så vil jeg bare slå fast, at det ikke er min erfaring, at det er en dårlig udvikling for en spiller at være den bedste og mest afgørende på et sit eget hold, slutter Jesper Sigen af for sin del.
Når nye udfordringer alligevel kan være nødvendige
Indimellem opstår der dog situationer, hvor det alligevel giver mening at kigge mod andre fodboldmiljøer. Det kan fx være, hvis en klub ikke længere kan stille hold i en årgang og så oplever man også indimellem, at der er så dygtige spillere, at de bare vokser helt ud af klubben og simpelthen er nødt til at forfølge sit talent i en anden klub.
- FC Midtjylland rekrutterer jo bl.a. spillere fra samarbejdsklubberne ind til sit U13-hold, så her er der i hvert fald et tidspunkt, hvor de dygtigste spillere som udgangspunkt foretager et klubskifte. Det kan også ske ind til andre af vores sportsligt ambitiøse samarbejdsklubber, som også laver et fint talentudviklingsarbejde, omend det naturligvis er på et andet niveau end der sker i FCM-regi, fortæller Tommy Jensen.
- Heldigvis kan man på drengesiden finde nogen sportsligt ambitiøse klubber i alle vores områder af FCM Klubsamarbejdet. Nu er det jo altid farligt at begynde at nævne klubber fremfor andre, men jeg vover alligevel pelsen, og siger, at når det kommer til at samle spillerne lige under niveauet til FC Midtjylland op, så gør klubber som Thisted FC, Skive IK/FC Salling, FS Holstebro, Ringkøbing IF, FC Fredericia Ungdom samt vores to moderklubber, Ikast FC og Herning Fremad, ofte en ekstraordinær indsats for at videreudvikle drengene på flotteste vis, fortæller Tommy Jensen.
At enkelte klubber gør en ekstraordinær talentindsats, er imidlertid ikke ensbetydende med, at man SKAL skifte klub, hvis man er dygtig med fodbolden.
- Det er vigtigt at slå fast, at man sagtens kan være en dygtig fodboldspiller uden at skulle skifte sin klub ud. Det vrimler med dygtige fodbolddrenge i mange af FCMs samarbejdsklubber og man kan sagtens have ambitioner med sin fodbold uden at søge andre græsgange. Det er jo også af afgørende betydning, at fodbolden fastholdes i så mange klubber som muligt, så der fortsat er hold at spille imod og der er bestemt ingen grund til noget klubskifte, hvis man ikke har niveauet til at spille på det bedste hold i en evt. ny klub. Det er jo lidt dumt, hvis man skifter klub, og så fx skal spille på 2. holdet for så i en turneringskamp at skulle spille imod sine egne skolekammerater i sin gamle klub. Hvis det er drengens niveau, kunne han så ikke lige så godt fastholde relationerne til egen klub og egne kammerater? spørger Tommy Jensen retorisk.
Og som det sidste vil jeg lige tilføje, at jeg IKKE har glemt pigerne. Her har vi i FCM blot ikke noget turneringshold. På pigesiden er der også to regionale klubber med DBU-klublicens, Vildbjerg SF og FC Thy Piger, som gør en stor indsats for de dygtigste piger i regionen ligesom andre klubber også indimellem popper op i enkelte årgange. Men uanset om man er dreng eller pige, om man er forælder eller om man er klubleder, så er dialog med hinanden vigtig for at nå frem til gode beslutninger, slutter Tommy Jensen.