Frivillighed og arbejdsliv går hånd i hånd
Der er mange fordele ved at deltage aktivt i foreningslivet. Det er et vigtigt afbræk fra arbejdets udfordringer og en givende oplevelse at bringe smil på børn og unges læber.
Fotos: Herning Folkeblad
Mange forbinder frivilligt arbejde med at tjene et godt formål. Det er ikke forkert i sig selv, men ofte glemmer man, at det er sundt for dig selv også. At være frivillig i din lokale fodboldklub giver glæde og en masse gode stunder og kan være et frirum i en ellers hektisk hverdag.
Det har Toke Kjær Juul, som ejer Herning-virksomheden Nordomatic og er formand i Herning KFUM, erfaret på egen krop.
- Man glemmer frustrationerne, der kan være på arbejdet til dagligt, ved at komme ned i fodboldklubben. Det kan godt være, at det virker uoverskueligt at skulle lægge tid i at være træner, leder eller hjælper, men man får så meget igen. Det er en god måde at koble af på, og man kommer altid hjem i godt humør, fortæller Toke Kjær Juul.
Som virksomhedsleder med 150 ansatte forstår han vigtigheden af, at medarbejderne får et afbræk fra de almindelige arbejdsopgaver, så de kan være den bedste udgave af sig selv – både på arbejdet og i fritiden.
- Jeg kan kun opfordre til, at man overvejer at deltage i foreningslivet rundt omkring. Det er vigtigt at få tankerne sporet ind på noget andet og på den måde samle ny energi. At være engageret i sine lokale sportsklubber er en fantastisk måde at gøre det på, påpeger Toke Kjær Juul.
Uden frivillige ingen klub
På det personlige plan oplever Nordomatic-direktøren stor glæde ved at være frivillig i Herning KFUM.
- At komme ned i klubben og give en masse børn og unge nogle stjernestunder er noget af det bedste jeg ved. Den følelse kan ikke beskrives. I vores tilfælde trækker vi mange ud af en tung hverdag, og når man så ser den glæde, de har på banen, giver det hele mening, lyder det fra Toke Kjær Juul, som fortsætter:
- Det er utroligt givende at være en del af de fantastiske oplevelser, som man har med de unge mennesker i klubben. Der er plads til alle, så en fodbold- eller sportsklub er bare et helt unikt fællesskab.
Hans største bekymring går på manglen på frivillige rundt omkring i de danske foreninger.
- Hvis man ikke bidrager aktivt med frivillighed, skal man ikke forvente, at der kan være aktiviteter for børnene. Forældre har travlt med så meget andet eller prioriteter anderledes, og der er det vigtigt at stoppe og tænke over, hvor meget klubber og foreningen egentligt betyder for vores børn og unge mennesker, siger Toke Kjær Juul og afslutter:
- Man går glip af rigtigt mange ting ved ikke at være en del af det her frivillige arbejde. Én ting er de personlige gevinster, men uden frivillige er der ingen klub.
At deltage aktivt i foreningslivet giver altså en masse tilbage til dig selv, mens der samtidig skabes nye muligheder for unge mennesker i lokalmiljøet. Begge parametre er svære at værdisætte, men det er bestemt en overvejelse værd at blive frivillig i din lokale fodboldklub.