Hvad skal jeg overveje, før mit barn starter på sportsskole?
Bliv klogere på, hvad det vil sige at gå på sportsskole, og hvad man skal tale om derhjemme, før den nye hverdag indtræffer i familien.
Det er ingen hemmelighed, at udviklingen af de største talenter starter i en tidlig alder. Langt de fleste elitemiljøer kombinerer skole og sport, hvor de unge mennesker får de bedste forudsætninger for at ramme det højest mulige niveau.
Men det er ikke kun det sportsmæssige, som er værd at overveje i forbindelse med valget om at gå på sportsskole. Det kommer også til at ændre hverdagen i familien.
Søren Baadsgaard er elitekoordinator i Herning Elite og har stor erfaring med mange elever og familier, som har været en del af det lokale elitemiljø. Han fortæller, at det først og fremmest er vigtigt at have logistikken på plads.
- Vi plejer altid at anbefale, at man har gået alle de lavpraktiske ting igennem på forhånd. Der er mange, som skal tidligt op i forbindelse med transport til Herning, og det er vigtigt at have lagt en plan for, hvordan dagene kommer til at se ud rent logistisk, pointerer Søren Baadsgaard og fortsætter:
- Det er en ny hverdag for barnet og for familien, og det er selvfølgelig en udfordring, at der er mere, som skal planlægges, og selvom man ikke kan vide det hele på forhånd, er det en god idé at have styr på så meget som muligt inden, den nye hverdag starter.
Det er dog langt fra en umulig opgave at håndtere som familie.
- Det er meget få elever, som er stoppet på vores skole gennem tiden, fordi de ikke har tænkt de her logistiske ting igennem. Det kommer tilbage til, at vi hjælper familien med at træffe en beslutning på et oplyst grundlag, inden de begynder i Herning Elite, siger Søren Baadsgaard.
- Langt de fleste lærer at være gode til at planlægge deres tid. De har en strammere kalender end andre på deres alder, som ikke dyrker så meget sport, og det er også noget, de lærer en masse af, fortsætter han.
Artiklen fortsætter under billedet...
Ny social position
At starte på en sportsskole som Herning Elite indebærer også et farvel til sin gamle skole, og det betyder, at barnet skal begå sig i en ny social sammenhæng.
- Man skal også huske på, at det er et skoleskifte. Det er lidt ligesom at starte på efterskole, hvor man forlader nogle barndomsvenner, man måske har kendt i mange år. Så skal barnet ind og have en ny position rent socialt, og det er også vigtigt at tale om derhjemme, før barnet starter på den nye skole, fortæller Søren Baadsgaard.
- Det er en kæmpe læringsproces for eleverne. De får nogle menneskelige værktøjer, som de kan bruge senere hen i livet. De fleste kommer også til at skulle starte på en arbejdsplads, hvor man ikke kender sine kollegaer på forhånd og skal danne nye relationer, uddyber han.
Skoleskiftet og den nye hverdag med elitesport er ikke altid en dans på roser, og her spiller forældrene en stor rolle.
- Man skal gøre op med sig selv, at det ikke kommer til at blive rosenrødt hele tiden. Der vil være perioder, hvor det hele er lidt surt. Barnet kan være påvirket af, hvordan det går på banen for eksempel. Her er det vigtigt, at forældrene er vedholdende og støtter barnet, understreger Søren Baadsgaard.
Sport og skole er ligestillet
Gennem tiden har mange lokale talenter taget turen gennem Herning Elite og FC Midtjyllands akademi, inden de er blevet profiler i ind- og udland. Men de har også lært meget andet end at spille fodbold. Mere eller mindre alle har nemlig fået en studenterhue på hovedet.
Det har akademichef Flemming Broe oplevet på nærmeste hold, og det er han stolt af.
- En af de ting, som vi går mest op i forbindelse med vores talentmiljø, er, at skoledelen er fuldstændig ligestillet med sporten. Uanset om det er i folkeskolen i Herning Elite, efterskolen i ISI eller gymnasiale uddannelser på akademiet er det en integreret del af dagligdagen, forklarer Flemming Broe og fortsætter:
- Det er et stort og erklæret mål for os, at alle vores spillere er i stand til at strukturere deres hverdag, således de kan præstere både på banen og i skolen. Det kræver meget af de unge mennesker, men det er virkeligt også noget, som de lærer af og kan tage med videre, uanset hvordan deres fodboldkarriere ender.
- Det starter allerede i 7. klasse på Herning Elite, så det er i en tidlig alder, at de bliver i stand til at tage det ansvar på sig. Vi er meget glade for det samarbejde, vi har med skolerne, som vores spillere går på, og der er mange, som hjælper de unge mennesker til at kunne være den bedste udgave af sig selv, afslutter akademichefen.
Hvis man som familie er forberedt på, at barnet starter på sportsskole, er vejen altså banet for en god dannelsesproces, som kan blive guldværd senere i livet – uanset hvordan fodbold- eller sportskarrieren går.